Comandă online mâncarea ta preferată, simplu şi comod

Picture 2666.jpgref.jpgreff

Plăcinte cu cartofi și varză

10-Dec-2015, autor: Liana Toma

Ingrediente aluat:

650 g faina alba,
50 ml ulei,
250 ml apa calduta,
1/2 lingurita sare,
1/2 lingurita de zahar,
25 g drojdie proaspata.

Ingrediente umplutura:

4 cartofi mai maricei,
3 maini de varza marunta acra,
boia dulce,
vegeta,
ceapa,
usturoi,
ulei,
sare,
piper alb.

Preparare:

Am inceput cu umplutura…
Am facut cartofi taranesti la cuptor si pt. ca era o tava foarteee mare, atunci am folosit din ei pt. umplerea placintelor.
Cartofii i-am curatat, spalat, taiat rondele si i-am asezat frumos in tava, apoi am presarat vegeta, boia dulce, am taiat o ceapa mica si un catel de usturoi felii subtiri si le-am pus peste cartofi. In 30 minute au fost gata. I-am pasat si gata piureul.

Varza acra am spalat-o in mai multe ape, am stors-o bine si am presarat piper alb peste ea, amestecand foarte bine.

Si-acum aluatul…
Faina am cernut-o ca de fiecare data. Drojdia am amestecat-o cu 50 ml apa calduta pana s-a dizolvat.
Am facut in faina un cuib in care am turnat drojdia dizolvata si am pus o jumatate de lingura de zahar.
Am pus vasul pe aragaz cu cuptorul pornit si l-am lasat la dospit.

Dupa ce a dospit aceasta maia, am adaugat 50 ml ulei, apoi 200 ml apa calduta treptat, amestecand continuu. Trebuie sa obtinem un aluat elastic nu prea moale, dar nici prea tare si l-am framantat putin… vreo 10 minute… nu mai mult… asa a spus tata, care e specialist in placinte!

Am uns vasul(cam transparent) cu ulei, am pus aluatul,l-am acoperit cu un prosop si l-am lasat la dospit pana si-a dublat volumul… cam 1h.
Am infainat masa de lucru si am rupt din aluat exact opt parti egale. Am presat un pic cu mana mijlocul fiecarei bucati de aluat si am pus cate 1 lingura mare cu umplutura… care mi-a dat cam pe dinafara…
Doua cu varza, ca atata am avut si restul de sase, cu cartofi.
Tragem usor marginile aluatului peste umplutura, o intoarcem cu pliurile in jos si pe suprafata de lucru presarata cu faina o intindem sub forma de cercuri cu ajutorul sucitorului la marimea dorita
(sau la marimea tigaii folosite)-eu am folosit tigaia mea Tefal pt. clatite si a fost alegerea cea mai buna. La fel procedam si cu restul aluatului si am facut din timp 3-4 bucati, deoarece placintele se coc relativ repede si nu prea este timp de facut din momentul in care o pui pe foc.

Am pus tigaia la incins, am pensulat-o cu un pic de ulei, desi tigaile Tefal nu necesita acest lucru, dar acum era un caz special 😉 si punem placinta la copt. Inainte de a o intoarce pe cealalta parte, o pensulam din nou cu ulei.
Cand e coapta, o scoatem pe o farfurie si partea de deasupra o pensulam din nou cu putin ulei. Repetam procedeul si cu celelalte placinte.

Au fost atat de buneeeeee, încât ajutorul de bucatar, care nu a facut nimic de data aceasta, in afara faptului ca a asteptat sa se coaca mai repede, le-a “topit” instantaneu pe cele doua cu varza.

Mai multe poze aici.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Tags: , , ,