Comandă online mâncarea ta preferată, simplu şi comod

Tort de cafea

Tort de cafea cu krantz de alune

23-Oct-2015, autor: Liana Toma

Timp de gătire: 120′
Complexitate: Medie

Ingrediente:

Pentru blat:
7 albusuri,
250g zahar,
o lingura de faina,
150g nuci/migdale.

Crema:
7 galbenusuri,
150g zahar pudra,
7 lingurite esenta de cafea,
100 ml frisca lichida,
100g ciocolata amaruie,
200g unt,
vanilie,
rom,
50g cacao.

Pentru krantz: am topit 3 linguri de zahar si le-am turnat peste felii de alune de padure imprastiate pe hartie de copt., in forma dreptunghiulara. Apoi, am taiat caramelul caldut cu un cutit si bucatile rezultate le-am pus pe tort. Nu toate, doar 3 bucati, restul caramelului le-am folosit la niste Cupcakes cu dulceata de nuci si alune de padure.
Pe 5 alune le-am pus deoparte si am turnat caramel peste ele, si asa fierbinte am tras de caramel in sus, formand acele fire de caramel.

Mod de preparare:

Albusurile se bat spuma cu zaharul pudra, turnat cate putin, apoi se pun nucile macinate cu faina cernuta si se amesteca usor, de jos in sus. Se imparte compozitia in 3-4 parti -eu am impartit-o in 3! si se coace fiecare blat pe fundul formei de tort, unsa cu unt si presarata cu faina multa. Eu am preferat sa coc in interior, ca forma mea detasabila e cam periculoasa. Cuptorul trebuie sa fie slab.

CREMA:
Se fierbe pe bain-marie esenta de cafea – eu nu am avut, asa ca am folosit jumatate de ceasca de cafea espresso – cu cacao si doua linguri de zahar, pana se ingroasa putin.
Se adauga restul de zahar si galbenusurile pe rand amestecand mereu, frisca lichida si ciocolata amaruie. Se amesteca pana se topeste ciocolata si se ingroasa compozitia. Apoi se da la rece.
Se bate untul spuma, se amesteca cu crema, vanilia si romul.
Am impartit crema in trei parti egale, am asezat aceasta crema intre blaturi si am invelit tortul.

Dupa ce-am invelit tortul cu crema, “l-am periat” cu un pieptene special pentru patiserie, pentru a forma dungile, apoi am topit 100g ciocolata amaruie – am folosit Poiana cu doar 55% cacao si a fost mai degraba ciocolata cu lapte, prea deschisa la culoare – si am turnat-o peste crema. Tortul a stat la rece, astfel incat atunci cand am turnat ciocolata topita, s-a intarit instant.
Se orneaza cu bucatele mici de alune pralinate și cele cinci alune trase în caramel.

Se lasă la rece cca 3 ore, apoi se taie și se servește.

Mai multe poze aici și aici.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Tags: , ,